Alfred Petrelius (1863-1931)

Alfred Gustav Petrelius, synt. 26.6.1863 Savonlinnassa, k. 6.6.1931. Ylioppilas 1881, fil. kandidaatti 1888, pääaineena astronomia. Opettaja Polyteknillisen Opiston maanmittausosastolla vuodesta 1890, professorina Teknillisellä Korkeakoululla vuodet 1908-1928.

(Muistokirjoitus: Suomen Maanmittari-Yhdistyksen Aikakauskirja, 40 vuosikerta, 1931, No 6-7, s. 185-187.)

Onnistunut retki Kuolaan

Nyt kun vuosi 1887 kääntyy kohti loppuaan, on lupa katsoa taaksepäin menneisiin tapahtumiin. Niistä voinemme nostaa yhden muiden edelle, ja se on suuri Kuolan niemimaalle suuntautunut tutkimusmatka. Ja se on vielä meillä hyvässä muistissa, sillä retkikunnan jäsenet palailivat kotomaahansa syys-lokakuun aikana. Professori Johan Axel Palménin johtaman kahdeksan miehen joukon muodostivat eri alojen luonnontieteilijät. Joukkoon kuului eläintutkijoiden ja botanistien lisäksi myös maanmittaukseen ja karttoihin perehtynyt tiedemies. Hyvällä syyllä voidaan jo nyt todeta, että suomalainen luonnontutkimus on tämän matkan ansiosta rikastunut suuresti sekä materiaalisesti että havaintojen puolesta. Tutkimusmatkan kulkua ja sen tuloksia on erityisellä kiinnostuksella seurannut Tukholmasta käsin Adolf Erik Nordenskiöld, joka itse palasi suurelta matkaltaan vain muutama vuosi sitten. Kirjeitse hän on lähettänyt onnittelunsa Professori Palménille onnistuneen matkan johdosta ja uskoi miesten ponnistelujen nostattavan suuresti myös kansallista omanarvontuntoamme. Hän toivoi myös matkoja jatkettavan tulevaisuudessa aina syvemmälle tuntematonta itää kohden.

A. Petrelius suurella Kuolan retkellä 1887 (Kuva: Helsingin yliopiston museo)