Maa-57.220 Fotogrammetrinen kartoitus

Luento-ohjelma

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13


(Alkuperäinen luento: Henrik Haggrén, 11.10.2002

Muutoksia: Eija Honkavaara 26.9.2004)

Luento 7: Korkeusmallien tuottaminen

Luento 7: Korkeusmallien tuottaminen

Korkeusmallien jaottelu

Korkeusmalli

Korkeusmallin automaattinen mittaus

Korkeusmallin tarkkuus

Globaali yhteensovitus

Tulevaisuuden näkymiä

Julkaisuja

Korkeusmallien jaottelu

Korkeusmalli


 

Korkeusmallin ja poikkileikkausten tuottaminen (Madani, 1996).

TIN-korkeusmalli. (J. Heikkinen)

Voronoi diadrammi ja sen mukaan tehty Delaunay-kolmiointi.http://foto.hut.fi/opetus/220/luennot/6/Delaunay.html

Korkeusmallin automaattinen mittaus

1. Valmistelu: Sovitusparametrit, sovitettava alue, taiteviivat

2. Esikäsittely: Epipolaarikuvat, kuvapyramidi

3. Korkeusmallin laskenta automaattisesti: Korkeuspisteiden mittaus ja korkeusmallin muodostus

4. Jälkikäsittely: Editointi, laadun evaluointi

Interaktio: Datan valmistelu, sovitusparametrien antaminen, editointi, evaluointi

o       Kuvien välisen geometrisen ja radiometrisen yhteyden esittäminen

→Sovitusten onnistuminen, mittauksen laatu, korkeusmallin laatu

 

Automaattinen korkeusmallin mittaus tasavälisenä ruutuverkkona maanpinnalla. Solmupisteen (X,Y) kautta kulkeva pystysuora kuvautuu kuville nadirisuorina.  Kun tätä pystysuoraa pitkin lasketaan vastinkuvanosien välistä korrelaatioita tasavälein, maanpinta löytyy kohdasta, jossa korrelaatio on suurin.

Automaattinen korkeusmallin mittaus tasavälisenä ruutuverkkona kuvalla. Solmupisteen (x', y') kautta kulkeva kuvaussäde kuvautuu toiselle kuvalle sydänsuorana f(x'', y'').  Kun korrelaatioita lasketaan pitkin sydänsuoraa, maanpinta löytyy kohdassa, jossa korrelaatio on suurin. Tasavälisyys ei säily korkeusmallissa, joten mitatut pisteet muodostavat hajapisteistön (X,Y, Z).

Korkeusmallin tiedonkeruu tehdään stereomalleittain. Yhteensovitus tehdään tasavälisenä ruutuverkkona.

Korkeusmallin tiedonkeruu kuvablokissa.

Korkeusmalliesimerkki, Nancy. Kuvausmittakaava on 1 : 30 000, kuvat digitoitu 0.014 mm pikselikoolla. Tiedonkeruu on tehty mallimittakaavassa 1 : 10 000. Tarkoituksena on tuottaa korkeusmalli, josta editoidaan korkeuskäyrät 1 : 25 000 kartalle. (Dupéret, 1999)

 Korkeusmallihavainnot tehdään kuvakorrelaatiota käyttäen. Tiedonkeruu aloitetaan pyramidin karkeimmalta tasolta (1), josta vaiheittain edetään resoluutiota kaksinkertaistaen, kunnes lopulta käytetään hyväksi koko kuvaresoluutio (6). Korkeusmalli tihenee vastaavasti. Kuvassa on käytetty varjostusta korkeuserojen korostamiseen. (Dupéret, 1999)

Korkeusmallin havaintojen editointi. Vasemmanpuoleisessa kuvassa mallista on suodatettu rakennukset ja yksittäiset puut. Metsät ja suuret rakennukset jäävät jäljelle, samoin maaston pienpiirteisyys. Oikean puoleisessa kuvassa altaiden vesipintahavainnot on korvattu vakiokorkeudella, samoin kuvan alareunan poikki kulkevan joenpinnan havainnot. (Dupéret, 1999)

Korkeusmallin kartografinen edoitointi. Vasemmanpuoleisessa kuvassa korkeusmallista on laskettu maanpinnan kaltevuusmalli. Maaston paikalliset harjanteet punaisella, vedenjakajat ja taitepinnat keltaisella, rinteet vihreällä ja pohja ja uomat sinisellä tai violetilla. Ylhäällä oikealla korkeuskäyrät suoraan korrlaatiosta keltaisella ja normaalin suodatuksen jälkeen vihreällä. Alhaalla vasemalla keltaiset kuten edellä, siniset kartografisen suodatuksen jälkeen (Dupéret, 1999)

Korkeuskäyrien piirtäminen. Keltaiset käyrät on tulkittu käsin ja noudattavat tarkasti maastoa ja sen taiteviivoja. Automaattisesti tuotetut käyrät on esitetty sinisellä ja niihin käsin tehdyt tarkennukset punaisella. (Dupéret, 1999)

Korkeusmallia editoitaessa maanpintaa kuvataan joissain tapauksissa jatkuvina rakenteina, joiden poikkileikkaus voi muodoiltaan määritelty. Jos tätä muotoa ei ole kyetty havaitsemaan automaattisen korkeusmallin tiedonkeruun yhteydessä, tämä muoto lisätään malliin. Operatööri sijoittaa mallille tällaisen rakenteen keskilinjan, minkä kahden puolen muoto sovitetaan laskemalla. (Dupéret, 1996)

Korkeusmallin tarkkuus

Stereokartoituksen korkeuspisteiden mittaustarkkuutta voidaan arvioida suhteessa lentokorkeuteen ja maaston kaltevuuteen. Varsin yleisesti käytetty arvo on 0,15 %o lentokorkeudesta laajakulmakameroilla (c = 150 mm) tehdyissä kuvauksissa ja 0,10 %o välikulmakameroilla (c = 210 mm), kun korkeusmalli mitataan analyyttisellä stereokartoituskojeella. Esimerkiksi 1 : 2000 kantakartan kuvauksista (H = 1050 m, c = 150 mm), tasaisessa maastossa havaitun korkeuspisteen mittaustarkkuuden voi arvioida olevan 15 cm. Maastotietokannan kuvauksissa (H = 6500 m, c = 210 mm) vastaava arvio on 65 cm.


 

Korkeusmallin interpolointitarkkuus havaitaan vertaamalla stereomallilta mitattujen tarkistusleikkausten ja mallista interpoloitujen leikkausten korkeusarvoja toisiinsa.

Globaali yhteensovitus


 

 

v = G - T [ g ( x(Z,p), y(Z,p) ) ],

 

where

v is the residual of the observation T[g]

G is the unknown intensity value of the object surface element

T is the radiometric transformation

g is the resampled image intensity value

x,y are the pixel coordinates

Z are the unknown heights of the surrounding grid points

p are the unknown parameters for the image orientations

 

The system of observation equations is completed by introducing control information with appropriate standard deviations. In the most simple case the weight matrix for the observations T[g] is represented by the identity matrix. Since the observation equations are nonlinear in Z and p, the solution of the least squares adjustment is found iteratively.

Globaali yhteensovitus mallitilassa. (VTT, Mikael Holm)

Korkeusmallin muodostaminen vaiheitttain. Esimerkki koetyöstä GLORE-projektin alkaessa. Tässä kuvassa korkeusmalli on tehty digitoidusta kartoitusilmakuvasta. Digitointi on tehty 0.015 mm pikselikoolla, lentokorkeus on 3 200 m ja korkeusmallin korkeuslukujen hajonta 33 cm. (VTT, Mikael Holm)

 GLORE-projektissa automaattisesti tuotettu videokuvamosaiikki Tuusulasta, sisältää 141 kuvaa ja samassa yhteydessä automaattisesti laskettu korkeusmalli, tumma on alavaa ja vaalea korkeaa. (VTT, GLORE, Mikael Holm, VTT, GLORE, Mikael Holm)

 

 GLORE-projektissa tuotettu korkeusmalli Siuntiosta. (VTT, GLORE, Mikael Holm)

3D-perspektiivikuva, jossa yhdistetty laskettu maastomalli ja kuvamosaiikki. (VTT, GLORE, Mikael Holm)

Cobra DEM, Svartisheibreen. (OMEGA, 2002)

·         References

Tulevaisuuden näkymiä

Julkaisuja


Maa-57.220 Fotogrammetrinen kartoitus

Luento-ohjelma

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13