Maa-57.220 Fotogrammetrinen kartoitus

Luento-ohjelma

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13


(Alkuperäinen luento: Henrik Haggrén, 11.10.2002

Muutoksia: Eija Honkavaara 5.10.2004)

Luento 9: Ortokuvien tuottaminen

Luento 9: Ortokuvien tuottaminen

Ortokuvaus

Oikaisuvaihtoehdot

Digitaalinen oikaisu

Oikaisun tarkkuus

Satelliittikuvien oikaisu

Pushbroom-kuvien oikaisu

Kuvamosaiikit

Ortokuvaustoimintaa Suomessa

Rakennusten oikaisu ortokuvilla

Kirjallisuutta

Ortokuvaus


Ortokuvien tuottaminen. (Madani, 1996)

Suomessa käytettävien ilmakuvakameroiden polttovälit ovat laajakulmaoptiikalla 150 mm ja välikulmaoptiikalla 210 mm. Ortokuvaus, samoin kuin kaikki kartoituskuvaus, tehdään pystykuvauksena. Kartta on ortogonaaliprojektiossa. Ortokuva vastaa karttaa vain kuvan nadiiripisteessä.

Ortokuvan tuottamisen kannalta on sitä parempi, mitä etäämpää kuvat otetaan. Etäältä kuvattaessa kuvan sisäiset mittakaavaerot pienenevät ja useimmiten myös kuvauslaitteen avauskulma on pienempi. Kapean avauskulman etuja ovat valaistuksen tasaisuus ja hyvä näkyvyys maanpintaan koko kuvan alueella.

Oikaisuvaihtoehdot


Projektiivinen ja perspektiivinen kuva.

Ortokuva, jonka koko on 500 x 500 pikseliä 2 metrin pikselikoolla, Boston. MIT Digital Orthophoto Browser)

Digitaalinen oikaisu

 

 

Korkeusmalli tihennetään ortokuvan tuottamiseksi. Tihentäminen tehdään interpoloimalla. Suomessa on maanmittauslaitoksen ylläpitämän, koko maan kattavan korkeusmallin ruutukoko 25 metriä. Jos ortokuva tuotetaan 1 metrin pikselikoolla, maanpintaa esittävä korkeusmalli interpoloidaan myös 1 metrin ruudukoksi.
 

Bilineaarinen interpolointi.

Digitaalinen ortokuva tuotetaan tasavälisenä ruudukkona. Jokaista ruutua vastaa ruutu tihennetyllä korkeusmallilla. Tämän koordinaateilla lasketaan ruudun keskipisteen sijainti ilmakuvalla. Pistettä vastaava harmaasävy interpoloidaan lähimmistä pikseleistä.

Kuvautumismalli

Interpolointi

Ortokuvien laatukomponentit

Oikaisun tarkkuus

Ortokuva 500 x 500, 0,5 m pikselikoolla, alkuperäisen kuvan keskeltä. MIT Digital Orthophoto Browser)

Ortokuva 500 x 500, 0,5 m pikselikoolla, alkuperäisen kuvan reunalta. Tässä kuvassa rakennusten pohjat kuvautuvat kartalla oikein, mutta muut osat väärin. Kuvan käyttö ortokuvana on hankalaa. Mikäli tiedot alkuperäisen ilmakuvan sisäisestä ja ulkoisesta orientoinnista ovat käytettävissä, kuvan rakennukset voidaan mallintaa. Ilmakuvan keskellä näkyvien rakennusten osalta tämä ei olisi mahdollista. MIT Digital Orthophoto Browser)

Ortokuvan kuva-ala ilmakuvalla, kun sivupeitto on q ja pituuspeitto p ja tätä vastaava suurin säteettäinen etäisyys kuvan keskipisteestä.

Korkeusero dH aiheuttaa kuvalla säteettäissiirtymän dr. Korkeusmallin epätarkkuus aiheuttaa vastaavasti virheen ortokuvalle.

Esimerkki korkeusmallista ja orientoinnista aiheutuvista ortokuvan virheistä

Satelliittikuvien oikaisu

Satelliittikuvien oikaisu karttakoordinaatistoon on yleisimpiä satelliittikuvien esikäsittelyjä, sillä vasta oikaistuun kuvaan voidaan yhdistää muuta karttakoordinaatistossa olevaa vektori- tai rasterimuotoista tietoa.

Pushbroom-kuvien oikaisu

True-ortojen tuotanto ADS40 kuvista (www.istar.com)

        Pintamalli forward-, backward- ja nadir-kuvista

        Orto-oikaisu

        Mosaikointi nadiiria lähinnä sijaitsevista kuvanosista

        Rinnakkaisprosessointi

 

       

www.istar.com

 

(Rainer Sandau, Peter Fricker, A. Stuart Walker, 1999)

Kuvamosaiikit


(© FM-Kartta Oy, Pekka Savolainen, 1998)

"Hot spot"-ilmiö syntyy auringon valaisemana kohtaan, jossa valo heijastuu suoraan tulosuuntaansa ja varjot jäävät katveeseen  (retroheijastus). Ilmiö aiheuttaa kuvan alueella epälineaarisen valaistuseron, joka on suurin varjojen suunnassa ja pienin tätä vastaan kohtisuorassa suunnassa. Valaistuseroa pyritään mallinntamaan esimerkiksi ns. BRDF-funktiolla (bidirectional radiometric distribution function), mutta käytännössä sen korjaaminen on ilmakuvilta hankalaa. Sen sijaan ilmakuvasta korjataan kameran vignetoitumis-ilmiön tuottama valaistusero. Vignetoituminen johtuu sulkimen aukon varjosta ja näkyy kuvalle tulevan valon vähenemisenä kuvan laidalla. Vignetoitumisilmiö on symmetrinen kuvan pääpisteen suhteen.

 

Dodging. The mosaicked image on the left shows “hot” spots in the far left corner. The image on the right shows a seamless output with the use of specialized color balancing procedures in ERDAS IMAGINE 8.5 that remove “hot spots” from aerial photography and other off-nadir imagery. Image courtesy of AERO-METRIC, Inc. (Sheboygan, WI). (http://www.erdas.co.uk/news/colour_balance.htm, 2001).

Osakuva ilmakuvamosaiikista, vasemmalla ennen sävyntasausta, oikealla sävyntasauksen jälkeen. (© Carl Zeiss, Inc./ OrthoVista).

Suorat vs. maastokohteisiin piilotetut mosaiikkirajat. (© FM-Kartta Oy, Pekka Savolainen, 1998)  

Ortokuvan radiometrinen korjaus sisältyy globaalin yhteensovituksen ratkaisuun. Vasemmalla paloittain oikaistu ortokuva, oikealla globaalin yhteensovituksen tuloksena tuotettu ortokuva.

Geometrinen virhe, joka johtuu korkeusmallin likimääräisyydestä. Korkeusmalli määräytyy globaalin yhteensovituksen yhteydessä ja virhe korjaantuu.

Ortokuva sopii sellaisenaan pohjakartaksi. Kartoitusohjelmistoon sisältyy myös ns. "map publishing"-osio. (Kuva: Leica Helava SocetSet, http://www.gdesystems.com/socet/brochure/socet_brochure.html).

Ortokuvamosaiikki Bostonista. Kuvan koko on 2 km x 4 km ja pikselikoko on 8 m. MIT Digital Orthophoto Browser)

Ortokuvaindeksi, Boston ympäristöineen. MIT Digital Orthophoto Browser)

(© FM-Kartta Oy, Pekka Savolainen, 1998)

(© FM-Kartta Oy, Pekka Savolainen, 1998)

(© FM-Kartta Oy, Pekka Savolainen, 1998)

Rakennusten oikaisu ortokuvilla


Orto-oikaisu sekä maaanpinnan että siinä olevien rakenteiden osalta ("true orto")

Automatic Correction of Houses in Digital Orthoimages (ETH Zürich)

Jos maastovirhe korjataan ylikulkusillan kohdalla alla kulkevan tienpinnan korkeuden mukaan ja sillalta jatkuvan tien osalta oikean tienpinnan korkeuden mukaan, tien geometria vääristyy. "True orto"-korjauksella saadaan ylikulkusillat korjattua oikeaan asemaan sillalla kulkevan tien suhteen. (Kuva: Leica Helava SocetSet, http://www.gdesystems.com/socet/brochure/socet_brochure.html).

Ortokuvaustoimintaa Suomessa

Kirjallisuutta


Maa-57.220 Fotogrammetrinen kartoitus

Luento-ohjelma

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13