Takaisin sisällysluetteloon
Takaisin seminaariesitelmiin
Takaisin Fotogrammetrian laitoksen kotisivulle
Metsäpalot aiheuttavat taloudellisia menetyksiä metsänomistajille sekä vaaratilanteita asutusalueilla. Jos palo havaitaan ajoissa ja sammutustoimenpiteet saadaan käyntiin ennen palon leviämistä, vahingot jäävät oleellisesti pienemmiksi. Metsäpalokausi ajoittuu Suomessa kesä-elokuuhun ja palojen valvonta hoidetaan tällä ajalla mm. toistuvilla tarkistuslennoilla. Menetelmä on kallis ja tehoton, palo leviää kuivassa metsässä muutamassa tunnissa kun tarkistuslento suoritetaan samalla alueella esim. vain kolmen päivän välein. Tehokkaampi menetelmä palojen löytämiseksi on tulkita palot satelliittikuvilta. Metsäpalopesäkkeen lämpötila on korkea ympäristöön verrattuna ja palo emittoi säteilyä, joka näkyy kuvalla. NOAA-satelliiteista radiometrillä otetut kuvat soveltuvat metsäpalojen tulkitsemiseen.
2.1 NOAA-satelliitit
NOAA (National Oceanographic and Athmospheric Administration) -satelliittien sarjan aloitti vuonna 1978 avaruuteen laukaistu TIROS-N-satelliitti ja siitä lähtien NOAA-satelliitit ovat mitanneet maata ja sen ilmakehää. Sarjan uusimpia satelliitteja ovat NOAA 12 ja NOAA 14, vanhimmat satellitit ovat jo poissa käytöstä.
Satelliitit kiertävät aurinkosynkronista rataa noin 850 km:n korkeudella maanpinnasta. Aurinkosynkronisella radalla olevan satelliitin ratatason pyörimisnopeus auringon suhteen on nolla ja tällöin satelliitti ylittää saman alueen aina samaan aikaan. (Grandell, 1995) Satelliitin kiertoaika on 101,5 minuuttia ja kuvausväli 12 tuntia. Sama alue ohitetaan tarkasti n. 9,2:n vuorokauden välein, mutta koska sarjaan kuuluu useampia satelliitteja, alue voidaan kuvata n. 12 tunnin välein. NOAA-satelliittien tärkein kuvausinstrumentti on AVHRR-radiometri. (Advanced Very High Resolution Radiometer). (Lillesand, Kiefer, 1994)
2.2 AVHRR-instrumentti
Radiometri on passiivinen instrumentti, joka mittaa säteilyä. (Grandell, 1995) AVHRR- instrumentissa on 5 kanavaa, joista kukin mittaa säteilyä eri aallonpituusvälillä. Satelliittiin kuuluu keilain, joka liikkuu lentosuuntaa vastaan kohtisuorassa suunnassa säännönmukaisella tavalla. Dataa saadaan keilausalueen levyiseltä kaistalta, joka AVHRR -insrumentilla on n. 3000 km. Nadiirikuvan maanpinnan erotuskyky on n. 1,1 km. (Lillesand, Kiefer 1994)
AVHRR-kuvien käytön etuna on, että kuvia saadaan useita vuorokaudessa ja samalla alueella tapahtuvia muutoksia voidaan siis seurata. Lisäksi kuvilla on laaja peittoalue ja kuvien käyttö on suhteellisesti edullista. Metsäpalosovelluksen kannalta on oleellista, että kanavat mittaavat lähi-infra- ja infrapuna-aallonpituusalueita.
Suomessa Meteorologian laitos välittää NOAA-kuvia. Kuvat otetaan vastaan Helsingin Kaisaniemessä. Vuonna 1996 vastaanotettiin NOAA12- ja NOAA14- satelliiteista tulleita kuvia. Päivällä saatujen kuvien määrä vuorokaudessa vaihtelee yhdestä kahdeksaan. Koska AVHRR-instrumentti ei näe pilvien läpi, osa kuvista on kuitenkin käyttökelvottomia maanpinnan tarkkailuun.
3. Metsäpalojen havainnointi ja hälytyksen tekeminen Suomessa
3.1 Yleistä
Metsäpalojen tulkitsemista NOAA/AVHRR-kuvilta on kokeiltu mm. Suomessa, Afrikassa (Arino, Melinotte 1995), Kanadassa (Flanning, Vonder, 1986), Välimerenmaissa (Häme, Rauste 1995) ja Brasiliassa (Lohi, 1997). Tulkinnasta saatuja tietoja hyödynnetään eri sovelluksissa. Esimerkiksi vuodesta 1992 Afrikan mantereesta on ilmestynyt kuukausittain tulipaloraportti, jossa eri alueille on laskettu indeksi siellä tapahtuneiden palojen määrästä johtuen. Raportin tietoja käytetään hyödyksi maankäytön ja metsäteollisuuden sovelluksissa sekä ilmaston tutkimuksessa. (Arino, Melinotte 1995) Brasiliassa palojen havaitsemisella kartoitetaan sademetsien hävitystä. Suomessa VTT:n Automaatiossa on kehitetty menetelmä, jossa metsäpaloja havaitaan automaattisesti satelliittikuvilta ja palon havaitseminen johtaa hälytyksen tekemiseen. Menetelmää on kokeiltu joitakin vuosia.
3.2 Palojen säteilyn teoriaa
Metsäpalojen havaitseminen satelliittikuvilta perustuu siihen, että palopesäkkeen lämpötila on ympäristöään oleellisesti korkeampi. Wienin siirtymälain mukaisesti kohteen lämpötilan noustessa säteilymaksimin aallonpituus pienenee. Laki ilmoittaa teholtaan suurimman säteilyn aallonpituuden l max. (Grandell, 1995)
Metsäpalojen lämpötilaksi on mitattu pohjoisella havumetsävyöhykkeellä n. 800-1000 K. Mustan kohteen emissio riippuu aallonpituudesta ja lämpötilasta Plancin kaavan mukaan (Rauste, 1996) :
Käytännössä vastaanottimeen saapuva signaali koostuu auringon, maan ja palon säteilystä. Jos nämä kompinentit ovat Ms, Me ja Mf ja auringon lämpötilaksi arvioidaan 6000K ja maan 300K, on signaali-kohina suhde (Rauste, 1996) :
Pohjoisen havumetsävyöhykkeen metsäpalot ovat verrattain “viileitä” ja signaali-kohina-suhde tästä johtuen pieni.
NOAA-satelliiteissa olevan AVHRR-instrumentin kanava 3 mittaa säteilyä allonpituusalueella 3.55-3.93 µm. Pilveettömällä ilmalla palot voidaan havaita kuvilta kanavalta kolme.
3.3 Projekti
VTT:n Automaatiossa on kehitetty menetelmä metsäpalojen automattiseksi havaitsemiseksi NOAA-satelliittikuvilta. Menetelmää kokeiltiin ensimmäisen kerran kesällä 1993. Projektin rahoittaa sisäasiainministeriön pelastusosasto ja projekti on tehty yhteistyössä Meteorologian laitoksen kanssa. Tutkija Yrjö Rauste on ollut projektin keskeinen työntekijä, nyt projektia jatkaa tutkija Anssi Lohi.
3.4 Kuvat
Menetelmässä käytetään NOAA 12 ja 14-satelliiteista otettuja kuvia. Kuvat vastaanottaa Meteorologian laitos. Yksi kuva kattaa alueen, jonka koko on n. 1150*1150km ja tutkimusalue sijoittuu siten, että kuvan keskipiste on Pietarissa. Alue on kuitenkin tarkoitus muuttaa kesäksi 1997 sellaiseksi, että koko Suomi näkyy kuvalla. Päivittäin prosessoitujen kuvien määrä vaihtelee satelliittien sijainnista ja kuvamateriaalin laadusta johtuen.
Kuva1: Kokeilukaudella 24.6-16.9.1996 prosessoitujen kuvien lukumäärä päivittäin.
(VTT Automaatio, Kesän 1996 kokeilukauden loppuraportti, Yrjö Rauste)
3.5 Työvaiheet
3.6 Aikataulu
Menetelmän nopeus on riippuvainen kuvien saannista. Kuvan vastaanottohetkestä hälytysviestin lähettämiseen kuluu n. 35 minuuttia. (Lohi, 1997)
3.7 Koetuloksia
Menetelmää on kokeiltu käytännössä kesinä 1993-1996. Vuonna 1996 hälytys tapahtui jo täysin automattisesti. Hälytysfakseihin liitettiin joitakin kysymyksiä ja vastauspyyntö. Tärkeintä on ollut tietää, onko jotain todella palanut. Vastauksien perusteella voidaan sanoa, että menetelmä toimii käytännössä. Osa tulkituista paloista on ollut metsäpaloja ja osa kulotuksia. Vääriä hälytyksiä on myöskin tullut muutama, mutta suhteessa vähän. Kuvan oikaisussa tapahtunut virhe on myös toisinaan aiheuttanut jopa 50 km:n virheen koordinaatteihin, (kuva 5, palo Gotlannin lounaispuolella Itämemeressä.) (Rauste, 1996)
Kuva 5: Kokeilukaudella 24.6.-16.9.1996 havaitut palot.
(VTT Automaatio, Kesän 1996 kokeilukauden loppuraportti, Yrjö Rauste)
Menetelmän kehittämisessä on kaksi päätavoitetta: Virheilmoitusten eliminointi ja huonojen kuvien automaattinen hylkäys. (Lohi 1997)
Virheilmoitusten karsiminen on oleellista, sillä ne heikentävät paloviranomaisten luottamusta ja kiinnostusta järjestelmään. Toisaalta virheilmoitusten määrä oli jo kesällä 1996 pieni.
Kesällä pohjoisilla leveysasteilla käsite “yö” on epätarkka. “Yö” voidaan kuitenkin määritellä esim. auringon korkeuskulman avulla. (Rauste, 1996)
Muutoksia menetelmään tulee aiheuttamaan myös uusista NOAA-satelliiteista otettujen kuvien käyttö. Uusissa satelliteissa pääinstrumentti on AVHRR/3- radiometri, jossa on kuusi kanavaa viiden sijasta. (Lohi, 1997)
Systeemiä kokeillaan vielä kesällä 1997, jolloin kuva-alue muutetaan sellaiseksi, että koko Suomi näkyy yhdellä kuvalla. Tämän jälkeen systeemi on tarkoitus ottaa käyttöön vakituisesti osana metsäpalovalvonnan järjestelmää.
Metsäpalot voidaan tulkita automaattisesti NOAA/AVHRR-kuvilta. Palojen havait- seminen perustuu siihen, että palopesäkkeen lämpötila on ympäristöään oleellisesti korkeampi. Kuva oikaistaan, palot tulkitaan kanavalta 3 ja mahdolliset löydetyt palot tarkistetaan. Jos palo varmistuu metsäpaloksi, siitä lähetetään hälytys paloalueen aluehälytyskeskukseen faksilla. Menetelmä toimii täysautomaattisesti.