| Itameren_jaatilanne_VTT_1990-luvun_alku.htm | Merenkulkulaitoksen_jaapalvelu.htm |

 

Uutisia Helsingin Sanomissa Itämeren jäätilanteesta tammikuussa 2003. Kuva on koottu useammasta satelliittitutkakuvasta. Tutkakuvalla jään eri vaiheet kyetään esittämään eri sävyin. Vahva ja ehjä jää näkyy tässä kuvassa vaaleana, laivaväylät Suomenlahdella Kotkaan ja Pietariin tummina juovina ja ahtojää Perämerellä harmaana. Helsingin Sanomat, 12.1.2003. (© Canadian Space Agency, KSAT, Merentutkimuslaitos jääpalvelu, Riitta Keurulainen/HS)

Tutkakuvasa lumi, vesi ja jää kyetään erottamaan toisistaan. Ahvenanmaa erottuu, vaikka onkin lähes jään saartama. Avovedessä ajelehtivat jäälautat erottuvat selvästi.

'

Kuvien yhdistäminen edellyttää kuvien georeferointia ja oikaisua yhteiseen karttakoordinaatistoon. Jäätilannekuvassa mosaiikki on yhtenäinen Itämeren osalta, mutta tarkasteltaessa kuvaa tarkemmin nähdään selviä "virheitä" mosaiikin saumoissa esimerkiksi Näsijärven ja Päijänteen kohdalla. Mikäli kuvaa ei oikaista, virheet välittyvät tulkittun tiedon mukana kartan virheiksi. Kuvien oikaisu - ja geometriamuunnokset yleensä - sisältyvät fotogrammetrian tehtäviin.